srijeda, 8. prosinca 2010.

O mrkvi i djumbiru u egzoticnom zagrljaju

Sa djumbirom sam se po prvi puta susrela prije par godina na jednom sajmu, gdje su ga egipatski trgovci predstavili u usecerenom obliku. Iako sam ga znala prije vidjati po specijaliziranim trgovinama, nikad nije zavrsio u mojoj torbi. Eto, nije da sam bas znala sta bi sa njim. Na prvu me odusevio njegov jak, specifican okus i limunkasti miris. Danas je on ravnopravni stanovnik mog frizidera, rame uz rame sa mrkvom, paradajzom il krastavcem.
Obicno od njega radim caj, koji je u ova zimska vremena odlican saveznik u borbi protiv prehlada, a ponekad je upotrijebim i u juhama. Vjerojatno ste vec primjetili da se kod mene svako malo nadje neka juha. One su mi pravi confort food u zimskim danima. Ovo je jedna od njih sa malo egzoticnim zaokretom.
Dakle, juha od mrkve i djumbira sa safranom.
Potrebno je:
1 kg mrkve
1 krumpir
50 gr djumbira svijezeg narezanog na ploske
1 cesanj cesnjaka
2 jusne zlice safrana
sol/papar/lovorov list
1.5 lt kokosje juhe
Na maslinovom ulju zazutiti luk narezan na ploske, lovorov list i cesnjak. Dodati mrkvu narezanu na kolutice i safran, promjesati i dodati narezani krumpir i djumbir. Djumbir se naravno prije mora ocistiti od kore i reze se uzduzno. Ostaviti da se malo prodinsta, oko 3 min, te dodati kokosju juhu. Kad se sve skuha, izmiksati mikserom da postane kremasto. Posluziti uz malo kiselog vrhnja.
Ovo ce biti moja ulaznica za igricu "Ajme, koliko nas je ..." u kojoj je ovomjesecni domacin Zoran , a spremamo jela sa mrkvom.